11 Eylül 2017 Pazartesi

Bozcaada Tatilinde Nerede Neyi Yemeliyiz Yöresel Yemekleri

Bozcaada karın tokluğumuz için elinden geleni ardına bırakmamış. Yöresel yemeklerinden ziyade tatlı krizlerine tutulabilecekleri bile unutmamış da sokağın başından sonuna kadar enfes kokulara gebe kalan kurabiyeleriyle adayı şenlendirmiş. Bakalım Bozcaada’da bizi ne tür yiyecekler bekliyor.

Damla Sakızlı Kurabiye

Yöresel yemeklerin başını bir kurabiye çeker mi demeyin. Adanın en meşhuru damla sakızı olunca, kurabiye de listemizin başında bize göz kırpıyor. Damağınızda bıraktığı lezzet inanın bu kurabiyeyi bir daha ne zaman yiyebilirim sorusuna sebebiyet veriyor.

Özellikle Rum mahallesinde yer alan Çiçek Fırın,150 yıllık bir geleneği layıkıyla yerine getiriyor. Eski zamanlarda adada yaşayan Rum halkı sadece özel misafirlerinin huzuruna çıkardığı kurabiyeleri, yerinde yedikten sonra bize de sevdiklerimize götürmek boyun borcu oluyor.Bu fırını nerede bulabilirim derseniz ise yol haritası size yardımcı olacaktır.

Damla Sakızlı Türk Kahvesi – Patlıcanlı Börek

Damla sakızı adanın her yerinde şöhretini devam ettiriyor. Eğer karnınız tok ise damla sakızlı Türk kahvesi yanına bir de sakızlı muhallebi söyleyin yok ben yol yorgunuyum karnım aç derseniz de sabahın erken saatleri adaya varmışsanız eğer fırından yeni çıkmış patlıcanlı böreğini kesinlikle denemelisiniz.

Deniz Ürünleri

Kıyı şeridinde yer alan tüm yerlerde deniz mahsulleri ön plandadır. Ancak burası bir adaysa, yediğiniz balık bile başka bir lezzete bürünüyor manzaranın katkısı ile. Balık siparişinizden önce masaya gelen Girit ezme, biber boranisi, köpoğlu, patlıcan ezme ve peynir ezmesi bile aslında sizi doyuracak cinsten ama üzerine gelen balıkta harika bir final yapıyor.

Gelincik Reçeli – Gelincik Şerbeti 

Bozcaada’nın her yerinde karşımıza çıkan gelinciği, yöre halkı değerlendirmiş. Gelincik çiçeğini kullanarak reçel ve şerbet yapmış da bunu Türkiye içerisinde kendi yöresinde meşhur yapmış. Eğer farklı tatlara açıksanız, kahvaltıların içerisinde yer alan reçeli ve sıcak yaz günlerinde serinlemek için şerbeti muhakkak denemelisiniz.

Rum Lezzetleri

Adaya geldiğinizde yemeniz gereken bir diğer lezzet ise Rum yemekleri. Bunu standartların üzerinde sağlayan bir mekanı önermeden geçemeyeceğiz. Adanın hiçbir restoranında bulamayacağınız türden lezzetlerin yer aldığı Nevreste Abla gelenlere Rum böreği, pazıda keçi peyniri, pazıda levrek ve deniz mahsüllü kapya biberleri ile büyülemeye daha ilk dakikalardan başlıyor.

Pizza

Adada bulunan ve bu konuda İtalyan eğitimi almış birkaç pizza ustası, büyük şehirlerde bile bulamayacağınız bir kalitede enfes lezzetli pizzalar hazırlıyor. İnce ve çıtır çıtır bir hamura sahip olan pizzaların çeşitlendirilmesi yiyenlerin kendi damak zevklerine göre çeşitlenebiliyor. İster pizzanızı klasik alın isterseniz şefin tavsiyesiyle yeni bir lezzete kapılarınızı aralayın, muhakkak pizzaların tadına bakmanızı öneriyoruz.

Şarap

Adaya gelinir de şaraplarından içilmeden dönülür peki? Adanın lezzetli üzüm bağlarından elde edilen üzümler kaliteli şarapların var olmasını sağlamış. Akşamüstü yemeğini yanında söyleyeceğiniz şarap ile yemeğinizi taçlandırabilir ya da şehrinize dönerken bu lezzeti yanınızda götürmek için satın alabilirsiniz.Her yöreye gittiğimizde muhakkak oraya özgü olan yemeklerin tadına bakmak istiyoruz. Evet gördüğümüz yerler ruhumuzu doyurmaya yetiyor ancak karın tokluğu olmayınca da insanın gezmeye mecali kalmıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder